“We moeten onwetend worden van wat we geleerd hebben
en in plaats daarvan verbijsterd zijn.
Ren weg van wat profijtelijk en comfortabel is.
Als je die likeurtjes drinkt, verspil je het bronwater van je echte leven.
Wantrouw iedereen die je prijst. Vergeet veiligheid.
Leef waar je vreest te leven. Vernietig je reputatie. Wees berucht.
Ik heb lang genoeg voorzichtige planning geprobeerd.
Van nu af aan, zal ik gek zijn.” 

Rumi

 

De 7 stappen van de Latifa

De Latifa is een eeuwenoude mystieke meditatieve oefening uit het Soefisme. Het wordt de weg van de zeven verfijningen genoemd en ook wel een bewustzijnsweg. De Latifa is geschikt voor mensen die tijd willen vrijmaken voor bezinning en verdieping. Die naar hun leven willen kijken, hoe dat er nu uitziet: Doe ik wat ik echt wil of leef ik uit gewoonte? Wat zijn mijn (oude) patronen? Wat zijn mijn wensen en verlangens, en wat weerhoudt mij om de dingen te doen die ik eigenlijk wil doen? Ik sta voor een keus en wat wordt dan mijn besluit?
Het woord Latifa betekent letterlijk ‘subtiel’, ‘verfijning’ en brengt je in zeven stappen bij wat je diep van binnen wilt. Het is een weg om bewust contact te maken met wie je werkelijk bent.
Deze zeven stappen zijn:

Aanvaarden
Verlangen
Hopen
Vertrouwen
Overgave
Liefde
Bereid zijn.

Deze weg leert je zien met de ogen van je ziel en legt verbinding tussen hoofd en hart. Hoe meer we luisteren naar ons innerlijk, hoe meer wij in contact komen met onze wezenlijke kern.
Het is een bewustzijnsweg die niet alleen op handelen gericht is, maar vooral op zijn. Dit heeft alles te maken met overgave, loslaten en met vrije wil. Overgave is het vertrouwen van het onbekende, je gehechtheden en angsten durven los te laten om zo bij jezelf te komen en je eigen hart te volgen. Het hart maakt namelijk altijd een vrije keus. Aan de hand van de Latifa, leren we zuiver te luisteren naar ons innerlijk en komen wij in verbinding met onze authenticiteit en onze identiteit.

Creatiekracht en het pad van de Latifa

Een ware ontdekkingsreis zal het zijn wanneer je er voor kiest om op een creatieve manier het pad der verfijning te doorlopen.
De stappen die je doorloopt en de inzichten die je opdoet verwerk je op een persoonlijke manier door het maken van een creatief werkstuk of kunstwerk.

En nee…. je hoeft hier absoluut niet kunstzinnig onderlegt zijn…Het maken van een eigen werk is niet het doel, maar een middel: Door beeldend aan de slag te gaan ervaar je de inzichten over de thema’s van de Latifa, op een ander niveau. Ook zal het creatieve proces je op een tastbare manier een spiegel voorhouden met verassingen en mooie ontdekkingen.

De kunst is te leven op de rand van het mysterie

Arita Baaijens.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Naam(Vereist)
Email(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.